Zakaj je za vašega psa dobro, da jé drobovino?

Zakaj je za vašega psa dobro, da jé drobovino?

V primerjavi z mesom iz mišic je drobovina bogatejša s skoraj vsemi hranili, vključno z veliko količino vitamina B (B1, B2, B6, B12, folna kislina).

 

V drobovini se nahaja mnogo mineralov, kot so fosfor, železo, baker, magnezij in jod. Ti minerali tudi pomagajo pri raztapljanju v maščobi topnih vitaminov A, D, E in K. Meso pašnih živali, ki se hranijo večinoma s travo, vsebuje višjo raven hranil kot meso živali, krmljenih pretežno z žitaricami.

 

Drobovina je najbogatejši naravni vir vitamina D, ki je regulator številnih funkcij v telesu. V zimskem času je pomanjkanje vitamina D pri psih izraziteje, zato je dobro, da ga dodajamo z drobovino.

 

Drobovina vsebuje tudi večjo količino esencialnih maščobnih kislin, npr. arahidonske kisline in omega-3 maščobnih kislin (EPA in DHA).

 

Nekaterim psom ni preveč všeč okus drobovine, zato ji lahko dodamo nekaj mišičnega mesa in s tem okus izboljšamo. Številne koristne hranilne snovi v jetrih se uničijo na visoki temperaturi, zato odsvetujemo kuhanje.

 

Priporočena pogostost vključitve drobovine v prehrano psa: enkrat do dvakrat tedensko. S tem doseženo maksimalno korist hranil, ki jih jetra vsebujejo. Ni dobro, če pretiravamo in prekoračimo ta priporočeni vnos, t. j. 5 % celotnega vnosa hrane.

 

 

Vrste drobovine, najbolj primerne za prehrano psa:

 

 

1. Jetra 

 

 

Nekateri ljudje se sprašujejo, če je varno uživati jetra glede na to, da so jetra organ, ki prečiščuje strupe v telesu. Najbolje je uporabiti jetra zdravih pašnih živali, ki jedo pretežno travo in ki niso dobivala antibiotikov  ali hormonov. Vedeti pa moramo, da jetra filtrirajo strupene snovi, ne pa skladiščijo. V mišičnem mesu je več toksinov kot v jetrih. Jetra so odličen vir folne kisline, vitaminov skupine B, še posebno vitamina B12, ki pomaga pri utrujenosti, izboljšuje mentalne sposobnosti in skrbi za zdravo živčevje, preprečuje pa tudi slabokrvnost. Jetra vsebujejo tudi veliko železa, ki je ključen za tvorbo hemoglobina, razvoj in delovanje možganov, regulacijo telesne temperature, aktivnost mišic idr.

 

 

Delovni in tekmovalni psi bi morali še posebno uživati jetra, ki zmanjšujejo utrujenost, s tem ko
izboljšujejo sposobnost vnosa kisika v kri in tako povečujejo vzdržljivost in moč organizma.

 

 

2. Srce

Srce, ki je mišica, je bolj podobno mišičnemu mesu. Sicer je težje in bolj gosto mišičje, ki vsebuje več beljakovin in edinstvenih hranil, med katerimi je t. i. superhranilo – koencim CoQ10 – nujno za delovanje celic kot tudi za optimalni srčni ritem.

 

Srce (tukaj govorimo o govejem srcu) vsebuje tudi minerale selen, fosfor in cink ter esencialne aminokisline, ki pomagajo graditi mišičje, shranjujejo energijo in povečujejo odpornost in vzdržljivost. Srce vsebuje tudi dvakrat toliko kolagena in elastina (pomembna sta za zdrave sklepe) kot običajno meso.

 

(Vir: Natural Dog, 2014)

 

© 2010 PSI-in-MUCI-HIATRIČNA SVETOVALNICA | DEBORA
Avtorske pravice © 2010 PSI-in-MUCI-HIATRIČNA SVETOVALNICA. Vse pravice pridržane.
Joomla! je brezplačna programska oprema izdana pod GNU General Public Licenco.