Redna zaposlitev terapevtskega psa

Redna zaposlitev terapevtskega psa

 

 

Ciper, 2-letni mešanec med hrtom in borderskim ovčarjem, je dobil po diplomi stalno zaposlitev s polnim delovnim časom v Goerlich Centru  v Sylvaniji, ZDA. Postal je prvi terapevtski pes s polnim delovnim časom v domu za paciente z demenco in alzheimerjevo boleznijo. Do nedavna so v tem domu terapevtski psi obiskovali paciente samo občasno, vendar pa si je vodstvo doma želelo imeti psa, ki bi stalno prebival tam. Terapavtski psi so se namreč izkazali kot odlični izboljševalci razpoloženja in komunikacijskih sposobnosti bolnikov z demenco in alzheimerjevo boleznijo. Prav tako so pri depresivnih pacientih, kateri niso hoteli govoriti niti z osebjem niti z drugimi pacienti, psi dosegli, da so se jim odprli in spregovorili.


 

Na svoj prvi delovni dan v domu se je Ciper sprehodil po vseh hodnikih, se na vsakem koraku pozdravljal s pacienti in obiskovalci ter se stisnil k vsakemu (in ga tudi obliznil), ki si je to želel. Neka pacientka, ki živi v domu zelo osamljeno, je celo pokleknila predenj, da ga je lahko božala po hrbtu. ‘’Odraščala sem s psi,’’ je povedala. 

 

Ciper je srečen, ker ima nov dom. Zdaj je bolj ljubimec kot delavec, bolj terapevtski kot delovni pes. Po šestih mesecih službovanja bo skupaj s skrbnikom odšel na krajše usposabljanje za osvežitev svojega znanja, potem pa se bo spet vrnil k svojim pacientom, ki ga bojo že težko čakali.

© 2010 PSI-in-MUCI-HIATRIČNA SVETOVALNICA | DEBORA
Avtorske pravice © 2010 PSI-in-MUCI-HIATRIČNA SVETOVALNICA. Vse pravice pridržane.
Joomla! je brezplačna programska oprema izdana pod GNU General Public Licenco.