Uncategorized
POSAMEZNE SESTAVINE PASJE HRANE OZIROMA KAJ MORA KVALITETNA IN ZDRAVA HRANA ZA PSE NUJNO VSEBOVATI

POSAMEZNE SESTAVINE PASJE HRANE OZIROMA KAJ MORA KVALITETNA IN ZDRAVA HRANA ZA PSE NUJNO VSEBOVATI

Hrana za pse – katero pa ti hraniš svojemu psu? Izbira je neskončna; briketi, mokra hrana v pločevinkah, hladno stiskani peleti, surova hrana za pse, kuhana hrana za pse,… in še bi se našla kakšna manj poznana oblika pasje hrane. V nadaljevanju prispevka si preberite kaj mora vsebovati hrana za pse, da jo lahko opredelimo za zdravo in kvalitetno.

Izvor surovin v hrani za pse

Preden se osredotočimo na posamezne sestavine v hrani za pse, poudarimo, da je izvor in sledljivost sestavin prav tako (če ne še bolj) pomemben kot posamezna sestavina. Če hranite psa z že pripravljeno hrano, je zmeraj potrebno prebrati celotno deklaracijo na hrbtni strani. Manj kakovostna hrana za pse ne razkriva vrste sestavine, prav tako ni sledljivosti. Na deklaraciji tako običajno piše žitarice ter meso in stranski živalski proizvodi. Iz takšnega zapisa je nemogoče vedeti katero meso je v hrani za pse ter koliko ga je. Stranski živalski proizvodi pomenijo vse odpadne dele živali, ki se v živilski industriji ne morejo uporabiti. Zdrava in kakovostna hrana za pse podaja vse sestavine v odprti deklaraciji, da točno veste koliko je mesa v hrani in katero meso je v hrani. Transparentno podjetje, ki proizvaja hrano za pse že vrsto let pa nadzorno prikazuje izvor posamezne sestavine.

Tisti, ki se spogledujete s kuhano in surovo hrano za pse prav tako preverite izvor mesa. Meso mora biti vsaj veterinarsko pregledano in odobreno za prehrano živali. Meso nepreverjenega porekla iz tujih držav je lahko na poti večkrat odmrznjeno in tudi pokvarjeno kar predstavlja tveganje za razvoj bakterij. Tako kot se prepričano o kvaliteti naše hrane se moramo prepričati tudi o kvaliteti hrane za psa.

Kakšna je zdrava hrana za pse

Zdrava hrana za pse je naravna hrana, ki vsebuje visok delež kakovostnega in preverjenega mesa, naravne vitamine in minerale, dovolj zdravih maščob in dovolj vlaknin za čvrst iztrebek.

Pes ni obligatorni mesojedec, kar pomeni, da mora biti njegova hrana sestavljena iz večjega deleža mesa z dodatkom ogljikovih hidratov, zelenjave, začimb in zelišč. Beljakovine so za psa ključnega pomena za njegov obstoj, saj psi ne morejo sintetizirat vseh aminokislin, zato jih mora nujno dobiti iz hrane.

Pes potrebuje šest osnovnih hranil za normalno delovanje organizma: vodo, beljakovine, maščobe, ogljikove hidrate, minerale in vitamine. Ta bistvena hranila so potrebna kot del redne prehrane psa in so vključena v vse osnovne telesne funkcije. Za številne hranilne snovi je bila določena minimalna prehranska potreba. Znane so tudi največje sprejemljive količine nekaterih hranil in ugotovljeni so rezultati toksičnosti.

Hrana za pse in vrste beljakovin

O deležu surovih beljakovin v hrani za pse nima smisla razglabljati, saj je toliko različnih podatkov, da je težko priti do verodostojnega vira teh podatkov. Večina virov navaja delež surovih beljakovin v suhi hrani za psa med 18 in 25%. Deleži beljakovin v mokri ali surovi hrani so seveda drugačni. Pomemben je delež beljakovin in kakovost beljakovin. Najbolj pogosto zastopane beljakovine v pasji hrani so piščančje, puranje in goveje. Redkeje se v hrani za pse najde tudi kakšna jagnjetina, prašič, konj, ribe ali divjačina. Piščanec je za psa ena izmed lažje prebavljivih beljakovin, ampak ni primeren za vse pse, saj so določeni psi razvili alergijo na piščanca. Za alergične pse je bolj smiselna izbira jagnjetine ali ribe.

Zdrave maščobe v hrani za pse

Maščobe zagotavljajo energijo, maščobne kisline pa so nujne za ohranjanje zdravja. Zlasti pomembne so nenasičene maščobne kisline, pomembne za presnovo in kožo ter so nepogrešljiva sestavina hormonov. Pomembno je tudi razmerje med omega 6 in omega 3 maščobnimi kislinami. Tisti, ki sami pripravljate obroke za svojega psa se lahko poslužite različnih hladno stiskanih olj, kot je lososovo olje, ribje olje ali kokosovo olje. Pri izbiri že pripravljene hrane za pse je hladno stiskana hrana boljša izbira, saj so maščobe hladno stiskane in ne pregrete na visokih temperaturah.

Kvaliteti izbor ogljikovih hidratov v hrani za pse

Pes dobi ogljikove hidrate iz žit, pražit ali krompirja. Krompir je morda najslabša izbira, saj gre za škrobnato živilo, ki je za psa težje prebavljivo. Hrana za pse, ki temelji na pšenici, ječmenu in koruzi za psa ni najboljša izbira, saj te žitarice vsebujejo največ glutena. Med najbolj optimalne vire ogljikovih hidratov spada riž, proso, ajda,.. Vsekakor morajo biti ogljikovi hidrati predhodno obdelani, preden jih ponudite psu. Če boste hranili psa s surovo hrano in boste kombinirali riž ali ajdovo kašo, mora biti le ta predhodno skuhana. Le kuhana žita so prebavljiva za psa in so v manjših količinah potrebna za ustrezno prebavo psa.

Vitamini in minerali v hrani za pse

Tako kot ljudje, tudi psi potrebujejo vse vitamine in minerale za kvalitetno življenje. Če se prehranjujejo z zdravo in uravnoteženo hrano za pse, so zadoščene vse dnevne potrebe po vitaminih in mineralih. Lahko pa vitamine in minerale dodajate k hrani za pse, če želite dodatno okrepiti imunski sistem psa in ga boljše pripravit na stresne situacije.

Ravno prava mera vlaknin

Vlaknine so zelo pomembne za normalno prebavo psa in za formacijo čvrstega iztrebka. Pes dobi vlaknine iz sadja, zelenjave, žit, iz kopit, kože z dlako, rogov,… ki jih lahko psu ponudite kot priboljšek. Vlaknine nahranijo bakterije v debelem črevesu in sčistijo črevo. Preveč ali premalo vlaknin lahko povzroči pline, zaprtje ali drisko.

Ob zdravi hrani za pse se prileže še sveža voda

Nikoli ne pozabite na svežo vodo. Voda je tista čudežna substanca, ki poskrbi, da zdrave snovi krožijo po telesu in pridejo prav do vsake celice in, da se hkrati toksične in nepotrebne snovi iz organizma izločijo.

 

 

Dodaj odgovor