Uncategorized
Moj pes je izbirčen! Katera pasja hrana je zanj najboljša?

Moj pes je izbirčen! Katera pasja hrana je zanj najboljša?

Pasji lastniki želimo svojim štirinožnim prijateljem le najboljše. Dati mu želimo zdravo, uravnoteženo in naravno pasjo hrano in lepo skrbeti zanj. Psi ne vedo ali pa se z nami ne strinjajo kaj je za njih zdrava in uravnotežena hrana. Zato je skrb za njihovo zdravo hrano naša odgovornost. Ločimo med psi, ki živijo za hrano in bi pojedli dobesedno vse kar vidijo in pse, ki se hrane pretaknejo ker morajo. Ta skupina psov praviloma izbira in izbere, dalj časa traja, da zaužije svoj obrok, včasih pa niti ne poje hrane do konca. Če potegnem črto, najbolje je imeti zlato sredino – torej ne preveč požrešnega psa in ne preveč izbirčnega psa.

Pasja hrana in izbirčen pes

Preden označimo psa za izbirčnega jedca, je treba preveriti njegovo zdravstveno stanje. Če kosmatinec nikoli ni imel problemov z neješčostjo, kar naenkrat pa nima več apetita, v kratkem času je opazno shujšal, bruha ali ima drisko, je čas za obisk veterinarja. Tukaj za neješčost ni razlog pasja hrana temveč morebitne zdravstvene težave.

Zakaj pes ne mara pasje hrane?

Če izbirčnost ni povezana z zdravstvenim stanjem lahko pomislimo, da se je pes navzel slabih navad svojih lastnikov. V kolikor vsak dan kaj »pade z mize« ali če psu za zajtrk spečemo sočen in začinjen zrezek, kdo bi ga krivil, če bo zavihnil nos, ko bo dobil svoj obrok redne uravnotežene prehrane. Vprašajte otroka kaj bi rajši jedel, špinačo ali pico? Odgovor je seveda na dlani. Tako kot otroci, imajo tudi psi rajši »junk hrano« kot pa zdrav obrok.  Če je pes navajen dobivati človeško hrano od mize je potrebno psa ponovno naučiti, da bo jedel pasjo hrano. Zdrava in naravna pasja hrana je seveda brez ojačevalcev okusa, brez barvil, brez soli in brez sladkorjev, to pa seveda ni tako zelo privlačno kot masten in ocvrt zrezek.

Ritem hranjenja in zdrava pasja hrana

Hrana je za psa dobrina in vi kot skrbnik psa odločate o tem, kaj bo vaš pes jedel. Zelo neodgovorno je, da psa hranite s hrano od mize, saj takšna hrana lahko povzroča sladkorno bolezen pri psih in debelost. Z nezdravo hrano vplivate na slabše zdravje psa in nižjo kvaliteto življenja.

Vi ste tisti, ki morate vzpostaviti ritem hranjenja, kar pomeni, da vaš pes dobiva 2-3 redne obroke na dan. Vedno dobi enako hrano, in šele ko poje svoj obrok, ga lahko nagradite s kakšnim priboljškom in nikakor obratno. To kar delamo pasji lastniki je napačno: kadar pes ne poje zdrave pasje hrane, ker se mu pač zdi premalo okusa in čaka na nekaj boljšega, mu k suhi hrani primešamo še malo mokre hrane, kakšno olje ali dodamo kaj iz mize. Kaj smo naredili s tem? Psa smo nagradili ker ni želel pojesti svojega obroka naravne in kvalitetne pasje hrane. Začnemo se vrteti v začaranem krogu, psa pa smo naučili, da vedno čaka, da bomo nekaj dodali, sploh več ne gre za okus hrane, temveč za naučeno vedenje psa.

Pes mora jesti vsak dan drugačno hrano, da se ne naveliča okusa. Ali je to res?

Mogoče ste prepričani, da psi tako kot ljudje želijo ali potrebujejo različne vrste hrane. Resnica je, da bo vaš pes z veseljem jedel vsak dan enako vrsto hrane celo življenje. Vaša naloga je, da mu zagotovite zdravo in naravno pasjo hrano na dnevni ravni. Vaš pes je potomec priložnostnih lovcev, ki so bili navajeni jesti tisto kar so dobili, če so kaj ujeli. Psi so še vedno mrhovinarji, kar nam veliko pove o njihovem okusu. Deset dni stara zakopana kost na vrtu nikakor ni okusna, pa jo bo vaš kosmatinec z veseljem pojedel. Določeni psi so nori na smeti, gnilo in odpadno hrano. Psi imajo 10x manj okuševalnih brbončic kot ljudje, zato jih nikakor ne moremo enačiti z ljudmi, saj v okusih hrane ne uživajo tako zelo, prav tako okusov ne ločijo kot ljudje.

Naravna in kvalitetna pasja hrana – to je prava izbira

Za svojega izbirčnega in neješčega psa izberite naravno in zdravo pasjo hrano, ki bo zadostila vsem potrebam po hranilih. Pasja hrana mora vsebovati visok delež kvalitetnega mesa, vsebuje naj naravne vitamine in minerale s čim manj sintetičnimi dodatki. Pasja hrana naj bo lahko prebavljiva, da bo poskrbela za uravnoteženo črevesno floro, lepo kožo in dlako, dober zadah in kompakten kakec.

Za začetek izberite okus kvalitetne pasje hrane za katerega menite, da ga ima pes najraje. Če pes hrane ne poje, ga je potrebno to naučiti. Potrebno je biti vztrajen pri svojih načelih in se upreti vsakršnemu poskusu prosjačenja psa za hrano, tudi tistim žalostnim očem! Pravila hranjenja morajo biti znana in pes se mora zavedati posledic.

Psu se ponudi hrana ob določeni uri, vedno v istem prostoru. Pes ima 15 minut časa da pristopi do posode in začne jesti. Če v tem času ne poje, se mu hrana odvzame in se jo ponudi, ko je na vrsti naslednji obrok. V času do naslednjega obroka ni nobenih priboljškov, piškotov ali drugih slastnih dodatkov. Ob naslednjem obroku bo pes dobil popolnoma enako hrano kot je bila v prejšnjem obroku.

Kdaj lahko začnem psa hraniti raznovrstno?

Potrebe po prepogosti menjavi okusa hrane psi nimajo in bolj pogosto boste menjavali okuse hrane bolj bo pes razvajen glede tega. Seveda, če želite lahko okus hrane vsake toliko zamenjate, ampak to naredite le takrat, ko pes je vse okuse hrane. Prav tako lahko kombinirate suho hrano z mokro hrano ali si pomagate s prehranskimi dodatki za povečanje apetita (kokosovo olje, lososovo olje, skuta, kozje mleko,…) vendar to naredite le takrat, ko vam pes že je tudi samo suho hrano. Naj bodo vsi ti dodatki nagrada za psa, ki mu jo ponudite vi, ko se vam zdi to primerno, ne da dobi te dodatke, ker hrane noče pojesti.

Vztrajajte, vztrajajte in vztrajajte

Naj se ta metoda sliši še tako tiranska, vendar z njo delate uslugo sebi in svojemu psu. Opisana metoda ni enostavna in marsikateremu  pasjemu gospodarju ne uspe, ker se ne more upreti, da bi njegov kosmatinec stradal. Tukaj ne govorimo o dejanskem stradanju, saj bo pes vseeno nekaj pojedel, morda količinsko ne toliko kot bi moral, vendar bo začel prej kot slej jesti. Zapomnite si naslednje – noben zdrav pes še ni poginil od lakote in noben zdrav pes se še ni sestradal do smrti.

Vsekakor je to obdobje navajanja za zdravo pasjo hrano boleče za lastnika, vendar se splača potrpeti kakšnih 14 dni do tri tedne, kot pa se celo življenje obremenjevati z neješčostjo psa. Neješčost, če je ne vzamemo pod kontrolo, se samo stopnjuje. Na tak način se vam lahko zgodi, da vam v roku 1 leta pes skoraj nič ne bo želel jesti oziroma ničesar ne bo pojedel z veseljem, prav tako mu hrana ne bo motivacija.

 

Dodaj odgovor