Uncategorized
Hrana za pse – Hiter pregled različnih oblik pasje hrane za začetnike

Hrana za pse – Hiter pregled različnih oblik pasje hrane za začetnike

Hrana za pse se v današnjem času pojavlja v zelo različnih oblikah in se pojavlja v različnih prodajalnah. V preteklosti so pse hranili običajno s tem kar je ostalo od kosila, danes pa zelo pesta ponudba pasje hrane celo otežuje odločitev posameznega pasjega skrbnika, saj je včasih težko izbrati tisto najboljšo hrano za psa. Za vse začetnike v pasjem svetu smo pripravili hiter pregled različnih oblik pasje hrane, da bo izbira kvalitetne hrane za pse malenkost lažja.

Zakaj hrana od mize ni najboljša izbira za psa?

Gotovo se vam je porodilo takšno vprašanje, saj je bila hrana od mize vrsto let ustrezna za naše pse in psi so na domači hrano preživeli vrsto let. Danes temu ni več tako iz številnih razlogov. V preteklosti smo se tudi ljudje prehranjevali bolj zdravo, uživali smo doma pridelano hrano, ki ni bila preveč soljena in začinjena; procesirana hrana (hrenovke, salame, na pol gotovi zamrznjeni izdelki) in sladkarije pa so se le redko znašli na krožnikih naših babic in dedkov. Psi so večinoma živeli zunaj in bili bolj prepuščeni sami sebi, zato lastnik psa velikokrat sploh ni opazil prebavnih težav, ki jih je imel pes zaradi hrane. Danes so psi družinski člani, ki živijo z nami v stanovanju/hiši ali na dvorišču v kontroliranem okolju. Neželene zdravstvene težave opazimo veliko prej, psi pa sladke in slane hrane ne prenašajo v redu oziroma je zanje lahko celo toksična, tako je izbira kvalitetne hrane za pse nujna.

To ne pomeni, da kuhana hrana ni ustrezna za psa, le pripravljena mora biti na poseben način. O tem smo več napisali v nadaljevanju članka.

Briketi za pse

Briketi so vsesplošno poznani med pasjimi lastniki. Kupite jih lahko praktično vsepovsod, od supermarketov do specializiranih prodajaln s pasjo hrano. Skupno vsem briketom je postopek izdelave – ekstrudacija, kjer pri visokih temperaturah in pritiskih spravijo vse sestavine v trd in hrustljav briket. Ker se hranilna vrednost sestavin izgubi jih je potrebno dodati v obliki sintetičnih dodatkov. Briketi za pse se različne kakovosti, odvisno od posameznega proizvajalca. Briketi slabše kakovosti običajno vsebujejo le 4% mesa in stranskih živalskih proizvodov, medtem ko briketi boljše kakovosti vsebujejo 70% točno določenega mesa brez stranskih živalskih proizvodov.

Mokra hrana za pse v obliki pločevink, vrečk ali klobas

Zelo priljubljena med kosmatinci je tudi mokra hrana, najbolj poznane so vsekakor pločevinke. Z mokro hrano je enako kot z briketi. Lahko kupite res slabo konzervo za psa, ki bo zaudarjala že, ko jo boste odprli, sestava takšne konzerve pa tudi ni prav nič kvalitetna, običajno nizkokakovostne pločevine vsebujejo 4% ali manj stranskih živalskih proizvodov. Po drugi strani pa lahko kupite mokro hrano za pse, ki je naravna iz kakovostnega mesa in že, ko jo odprete ima prijeten vonj. Obstajajo tudi pločevinke, ki vsebujejo 100% meso. Najbolj pomembno je brane deklaracije na hrbtni strani, kjer preverite procent mesa, katero meso je v pločevinki in koliko je sintetičnih dodatkov in različnih E-jev. Slednjim se je boljše izogibati. Enako kot s pločevinkami je tudi z vrečkami, ki so namenjene bolj manjšim pasma psom ali s pasjimi klobasami. Mokro hrano ima večina psov raje kot suho hrano, prav tako je mokra hrana zelo primerna za starejše pse, ki imajo težave z grizenjem.

Kuhana hrana za pse

Zmeraj bolj priljubljena postaja tudi doma pripravljena – kuhana hrana za pse. Tukaj se morajo lastniki še nekoliko bolj izobrazit, da vedo katere sestavine in koliko posamezne sestavine kombinirat. Pomemben dejavnik je tudi čas, saj priprava kuhane hrane vzame največ časa. Osnovo kuhani hrani predstavlja meso v kombinaciji z notranjimi organi. K mesnemu delu se dodajo zdrava žita, kuhana zelenjava, različna zelišča in olja. Kuhana hrana je primerna za vse pasme psov, lahko se kombinira z že pripravljeno mokro hrano ali s hladno stiskanimi peleti. Psi imajo kuhano hrano v večini primerov zelo radi, hkrati pa je kuhana hrana zelo zdrava za psa, kar seveda vpliva na energičnost in vitalnost psa.

Kuhane hrane za psa ne solimo, ne sladkamo in ne začinimo. Kuhamo samo sestavine, ki so za psa užitne in bodo blagodejno vplivale na zdravje psa. Vsaka zelenjava ni primerna, da bi se vsakodnevno znašla na pasjem krožniku, prav tako določena žita in testenine niso za vsak dan.

Hladno stiskana hrana za pse – kompromis med zdravim in praktičnim

Hladno stiskana hrana za pse ali peleti za pse, velikokrat pa tudi hladno stiskani briketi, čeprav peleti nimajo nič skupnega z briketi. Hladno stiskani peleti so proizvedeni s postopkom hladnega stiskanja, ki sestavine hladno stisne pri nizkih pritiskih in nizkih temperaturah. Tak postopek omogoča, da se v hrani ohrani več naravnih sestavin in je potreba po sintetičnih dodatkih manjša. Peleti ohranijo več vitaminom in mineralov, beljakovine pa niso obdelane na visokih temperaturah. Peleti v želodcu psa ne nabrekajo in se ne napihnejo, kar pomeni, da se razgradijo podobno kot sveža ali kuhana hrana za pse, zato je tudi absorpcija vseh hranil veliko večja. Zaradi te lastnosti lahko pelete kombinirate s kuhano ali svežo (surovo) hrano za pse.

Tudi kakovost hladno stiskanih peletov se razlikuje med posameznimi proizvajalci. Zmeraj posegajte po peletih, ki nimajo dodanih umetnih konzervansov, ki nimajo dodanih barvil in številnih drugih polnil. Pomembna je odprta deklaracija. To pomeni, da vam točno piše katero meso, katere maščobe in kateri ogljikovi hidrati so v hrani ter da vam točno piše koliko je le teh.

BARF hrana za pse (biološko ustrezna surova hrana za pse)

Svojega psa lahko hranite tudi s surovo hrana za pse. Najbolj poznana oblika surove hrane je BARF, pogost pa je tudi Pray model, ki izključuje ogljikove hidrate. Surova hrana je sestavljena iz kakovostnega mesa, notranjih organov in kosti. K surovi hrani dodate tudi zdrave ogljikove hidrate, ki jih predhodno skuhate, sadje in zelenjavo, da zadostite potrebe po vitaminih, mineralih in vlakninah, ki so prav tako pomembne za psa. Če načrtujete prehranjevane po BARF metodi se najprej temeljito poučite o osnovnih načelih zdrave hrane za pse.

Dodaj odgovor