Naravna prehrana mačke

 

Mačke so v svojem novem udobnem življenju doma sicer bolj zaščitene pred prerano smrtjo zavoljo poškodb in nalezljivih bolezni, a sedaj trpijo za pogosto smrtonosnimi boleznimi, ki so povezane s prehrano.

 

Strokovnjakinja za prehrano mačk Elizabeth M. Hodgkins meni, da sodobna suha hrana za mačke vsebuje veliko predelanih ogljikovih hidratov, malo maščob in skromno količino pogosto nekakovostnih beljakovin, pri čemer večina izvira iz rastlin, recimo iz glutena in soje.

 

Suha mačja hrana vsebuje 25 do 50 % ogljikovih hidratov iz žitaric (koruza, riž) ali škrobnate zelenjave (krompir). Tovrstne sestavine imajo že same po sebi zelo veliko ogljikovih hidratov, ki se med grobim mletjem v brikete razbijejo v sladkorje. Mačka, ki uživa suho hrano, uživa mačjo inačico s sladkorjem prelitih kosmičev za zajtrk, meni E. M. Hodgkins.

 

Po mnenju E. M. Hodgkins je suha mačja hrana škodljiva še iz enega razloga. Mačke so potomke puščavskih plenilcev in zato že po naravi popijejo malo vode. Večino vode, ki jo potrebujejo za preživetje, dobijo v hrani, ki jo pojedo. Če mačko hranimo s suhimi, škrobnatimi briketi, ves čas spodbujamo subklinično dehidracijo, ker mačka nizke vsebnosti vode v svoji prehrani ne nadomesti z žejo. Dehidracija je tudi eden od dejavnikov, zaradi katerega nastopijo bolezni mehurja in ledvic, če ne še kaj drugega. Zagotovo je nenehna dehidriranost nenaravni fizični stres za mačko.

 

E. M. Hodgkins meni, da moramo mačke preprosto prenehati hraniti z nenaravno hrano, ki je bolj, kot da bi nahranila vrhunsko plenilko, namenjena živini, ki se redi. Marsikatera vrsta konzervirane hrane za domače živali, ki ima sicer marsikakšno pomanjkljivost, je še vedno bistveno bolj hranljiva za mačko kot suha hrana, pa četudi velja za prvovrstno.

 

Lastniki domačih živali se dandanes navdušujejo še nad eno alternativo: prehrano, ki temelji na surovem mesu.
  • Surovo meso je mačja naravna hrana in je zares »zlati standard« prehrane vsakega obveznega mesojedca.
  • Naravno prehrano mačke sestavlja veliko beljakovin, malo ogljikovih hidratov ter zmerna količina živalskih maščob.

 

© 2010 PSI-in-MUCI-HIATRIČNA SVETOVALNICA | DEBORA
Avtorske pravice © 2010 PSI-in-MUCI-HIATRIČNA SVETOVALNICA. Vse pravice pridržane.
Joomla! je brezplačna programska oprema izdana pod GNU General Public Licenco.