Pasji triki

Hodi poleg - naprej in nazaj

 

Kadar pes hodi “poleg” (ob nogi), hodi na vodnikovi levi. Na tekmovanjih iz pasje poslušnosti se pes sam od sebe usede, ko se vodnik ustavi. Pri prostem slogu (plesanju psov) pa hoja poleg ni tako toga. Več pozornosti se usmerja na očesni stik in na hojo samo.

 

Besedni namig: POLEG ; NAZAJ

Hodi-poleg0

 

HOJA POLEG IN HOJA POLEG NAZAJ:

 1. Psa vodite na zrahljanem povodcu na svoji levi. Ukažite “poleg” in stopajte naprej; prvi korak naprej naredite z levo nogo. To bo pozneje služilo kot znak za hojo poleg. Vedno najprej dajte besedni ukaz, šele nato se začnite premikati.
 2. Vsake toliko časa psa nagradite za trud. Ne pozabite nagrajevati takrat, ko je v ustreznem položaju – torej s pleči ob vaši levi nogi.
 3. Ko se hočete ustaviti, upočasnite korak, levo nogo trdno položite na tla, stopite še z desno naprej, da bosta skupaj. Potegnite psa za povodec in ukažite “sedi”.
 4. Pes je na kratkem povodcu na vaši levi. Z desnim stopalom ga potrepljajte po prsih in mu ukažite “nazaj”. Nagradite ga, ko prestopi nazaj. Ne ponujajte mu nagrade preveč spredaj, saj bo sicer stopil naprej. Vadite ob zidu, tako bo pes  hodil naravnost nazaj.

 

 

 

Hodi-poleg1
1. Ukažite 'poleg' in z levo nogo stopite naprej.::

 
 

Hodi-poleg2
3. Ko se ustavite, ukažite 'sedi'.

 Hodi-poleg3
4. Z desno nogo psa potisnite nazaj.

 


KAJ LAHKO PRIČAKUJETE: V šolah poslušnosti se večina psov nauči hoditi poleg že po osmih tednih. Je pa hoja poleg umetnost, ki se jo še da izpopolniti!

 

Vir: Sundance, K., Chalcy (2010). 101 pasji trik. Ljubljana, Debora.

Galerija


V galeriji Psi-in-muci-hiatrične svetovalnice bomo razstavili zanimive posnetke (fotografske in video), na katerih bodo v središču dogajanja psi in mačke.

Skrij se


Ko psu ukažete “skrij se”, se skrije za nek predmet. Vedno vas bo spravil v smeh velik pes, ki bi se rad skril za tanko palico!

 

Besedni namig: SKRIJ SE

 1. Ta trik najhitreje dojamejo psi, ki se jih da motivirati z igračami. Psa navdušite za igro “prinašanja”.
 2. V igralnico postavite velik predmet, recimo vstran obrnjeno zložljivo mizo za piknike. Psu pokažite priboljšek, ga vrzite za mizo in mu ukažite “skrij se”. Pohvalite ga, ker se je spravil za mizo, nato pa takoj vzbudite njegovo pozornost in vrzite igračo na dvorišče. Kot nagrada služi igrača, s priboljškom ga zgolj spravite na pravo mesto.
 3. Opustite priboljške in psu samo ukažite “skrij se”. S prstom pokažite na mizo. Pes bo morda naredil le pol poti. Če se to zgodi, še naprej s prstom kažite na mizo in mu dajajte namig. Morda bo za mizo stopil le, če boste z njim opravili vso pot do nje. Ne nagradite ga z igračo, vse dokler se ne znajde na pravem mestu. Igrača je spodbuda. Bolj ko si je želi, hitreje se bo učil.
 4. Ko se začne skrivati za mizo, poskusite trik z drugimi predmeti. S prstom pokažite na drevo ali na rob neke stavbe. Naj se skrije tja.

Ch6-6C-DT Ch6-6B-DT Ch6-6G-DT

 

KAJ LAHKO PRIČAKUJETE: Morda ste že bili priča takemu vedenju, medtem ko je vaš pes zasledoval plen. Psi, ki se jih da motivirati z igračami, se bodo začeli skrivati že čez nekaj tednov. Od psa zahtevajte, naj se dobro skrije, saj sicer ne bo nagrade. Drugače se lahko navadi kukati izza mize ali lesti izpod nje.


Vir: Sundance, K., Chalcy (2010). 101 pasji trik. Ljubljana, Debora.

 

Pokrij si oči

 

Pes se s taco oprime smrčka in tako skrije svoje oči.

 

Besedni namig: POKRIJ

Znak k rokami:

Ch12-4H-DT

 

 1. Psu na smrček prilepite samolepilno nalepko ali obliž. Spodbujajte ga s “pokrij, vzemi!”. Nalepko bi moral odstraniti že z enim zamahom čez obraz. Pohvalite ga z “dober pokrij!”.
 2. Pes leži na tleh. Nalepko mu prilepite na sredino glave, tik nad oči. Pes se je bo težje znebil in v nekem trenutku bo glavo sunil pod gleženj. Naravnost popolno! Nagradite ga takoj, ko spravi glavo pod taco.
 3. Izmenjaje uporabljajte samolepilno nalepko in psa z roko trepljajte po glavi, na mestu, kamor običajno prilepite nalepko. Uporabite ukaz “prostor”, da bo pes nekaj sekund ohranil položaj.
 4. Poskusite trik v sedečem položaju. Nalepko mu položite na koren smrčka. Ko dvigne taco, da bi nalepko odstranil, ga nagradite pod taco. Ko boste prenehali uporabljati nalepko, se bo morda hotel izmazati z mahanjem, ne da bi se dotaknil svojega obraza. V tem primeru začnite ponovno uporabljati nalepke. Nazadnje dajajte namig stoje in s tem spodbudite psa, da dvigne glavo višje. Trik poskusite v različnih položajih: sedi, lezi ali prikloni se.

Ch12-4A-DT

KAJ LAHKO PRIČAKUJETE: Ta metoda urjenja je nekaj tako naravnega, da bi moral pes s taco že takoj odstraniti nalepko. Pes bi moral po približno enem mesecu oziroma 200 ponovitvah razumeti smisel pokrivanja oči s pomočjo samolepilne nalepke. Lahko pa se zgodi, da bo šele pozneje trik obvladal brez tega pripomočka.


Vir: Sundance, K., Chalcy (2010). 101 pasji trik. Ljubljana, Debora.

Ugasni luč

 

Pes se bo naučil s taco dotakniti stikala za luč in jo tako prižigati oziroma ugašati. Najlažje se bo trika, še zlasti pretikanja stikala, naučil na ploščatem klecnem stikalu. Majhnega psa boste morda morali postavitii na stol.

 

Besedni namig: LUČI

 

 1. Ob zidu, tik nad stikalom za luč, podržite priboljšek. Psa spodbujajte z besedami “luči, vzemi!”. Priboljšek naj dobi takrat, ko doseže stikalo.
 2. Tik nad stikalom, a proč od zidu, podržite priboljšek. Z drugo roko trkajte po stikalu. Psa spet spodbujajte, naj se dvigne, vendar priboljšek držite tesno v pesti, dokler se pes enkrat ali dvakrat s tacama ne dotakne zidu. Pohvalite ga in mu dajte priboljšek, dokler je še na dveh tacah.
 3. Trkajte po ploščici stikala in psu dajte znak. Naj se pes sam dotika zidu. Ko napreduje, ga pričnite izzivati: nagrado dobi le, če mu uspe pretakniti stikalo.
 4. Nazadnje pa postojte še na drugi strani sobe in psa pošljite do stikala, da sam ‘ubije’ luč!

 

Ch5-2A-DT Ch5-2C-DT

 

KAJ LAHKO PRIČAKUJETE: “Daj, ugasni luči, preden greš!” Psi z veliko energije se dokaj hitro naučijo praskati po zidu, vendar bodo za finese, kako pretikati stikalo, potrebovali malo več časa.


Vir: Sundance, K., Chalcy (2010). 101 pasji trik. Ljubljana, Debora.

 

Promocijska koda za popust je psi159muci753.

© 2010 PSI-in-MUCI-HIATRIČNA SVETOVALNICA | DEBORA
Avtorske pravice © 2010 PSI-in-MUCI-HIATRIČNA SVETOVALNICA. Vse pravice pridržane.
Joomla! je brezplačna programska oprema izdana pod GNU General Public Licenco.